понеділок, 4 березня 2013 р.

Конфлікти підлітків з батьками

Часто буває, що з найближчими людьми у нас складається ситуація, здавалося б, повного нерозуміння. Все це призводить до сварок, конфліктів, стресів, істотно ускладнює спілкування і життя в цілому. Одвічна проблема батьків і дітей на ділі не така вже й нерозв'язна, якщо підійти до неї з певною часткою розумності і спокою.



Ось декілька порад як уникнути конфлікту:

1
Якщо назріває сімейний скандал, для початку видихніть, заспокойтеся і максимально очистіть свою свідомість від можливого бажання агресивно відповісти на випади ваших батьків. Це допоможе зосередитися вам на цій проблемі, а не на тих емоціях, які ця проблема викликала.


2
Терпляче вислухайте всі претензії на вашу адресу. Не варто перебивати і починати доводити свою правду, а вже тим більше робити це на підвищених тонах. Контролюйте себе, обмірковуйте кожне слово. Уявіть, що ви перебуваєте на роботі або в університеті, і ваша задача - максимально грамотно і з найменшими втратами вирішити конфлікт в вашу користь.


3
Об'єктивно оцініть суть конфлікту. Де ви були не праві, де, можливо, були не праві ваші батьки. Не бійтеся визнавати свої помилки, адже з близькими немає місця для гордості.


4
Говоріть спокійно і дайте зрозуміти, що вам небайдуже, як будуть будуватися стосунки з батьками, як вам це важливо, і ви хочете миру. Будьте чесними перед собою і вашими рідними.


5
Ні в якому разі не замикайтеся в собі і не ображайтеся. Образа має властивість поселятися в душі людини і розростатися, як тропічна рослина. Будьте відкриті, контактні, батьки відчують ваш позитивний настрій, і ви побачите, як градус їх кипіння поступово знижується.


6
Кращий спосіб зрозуміти іншу людину - стати на його місце. Уявіть, які думки можуть бути у ваших батьків з приводу конфліктної ситуації, як вони її бачать, можливо, вони чогось не знають або мають невірну інформацію.


7
Беріть до уваги емоційний стан ваших близьких. Якщо вони прийшли втомленими з роботи, у них був невдалий день, пожалійте їх, не будьте егоїстами.


8
У випадку, якщо ви ніяк не можете домовитися, не доводьте з піною біля рота свою правду. Пам'ятайте, що в будь-якому випадку вам і вашим батькам необхідно знайти компроміс. Це важливе слово, яке свідчить про вашу здатність здійснювати дорослі вчинки та рішення.


9
Як правило, подібний урівноважений підхід до конфліктів закінчується важливим сімейним розмовою, і з'ясовуються багато причин, що викликають нерозуміння. Спільно обговоріть їх і обов'язково зробіть для себе висновки на майбутнє. І пам'ятайте: саме з миру в сім'ї починається мир у всьому світі. Будьте ощадливі.






Немає коментарів:

Дописати коментар